skip to Main Content

UPIS

u

Vaterpolu školu PARTIZAN

Pošaljite nam podatke i kontaktiraćemo Vas za prvi trening:

  Vaterpolo-Klub-Partizan-Beograd

  Vaterpolo Klub Partizan

  SC Banjica
  Crnotravska 4
  11000 Beograd

  Za sva pitanja vezana za školu vaterpola VKP mozete pozvati broj 0628881002 radnim sanom od 09 časova do 16 časova.
  Za sva pitanja vezana za školu plivanja mozete pozvati broj 0628881008 radnim danom od 12 časova do 18 časova.

  062 888 1008 Zvanična prezentacija Vaterpolo kluba PARTIZAN

  Zoran Janković, legenda Partizana i svetskog vaterpola

  Danas se navršava 15 godina od smrti jedne od legendi Partizana Zorana Jankovića. Povodom  godišnjice prenosimo tekst o Zoranu Jankoviću svojevremeno objavljen na sajtu volimpartizan.rs

  Zoran Janković je rođen je 08.01.1940. u Zenici od oca Matka i majke Lidije, školovao se u Rijeci, Tuzli, Zagrebu i Beogradu, a preminuo 25.05.2002. u Beogradu. Po zanimanju je bio diplomirani inženjer tehnologije.

  Karijeru je započeo u zagrebačkoj Mladosti 1958. godine, a u Partizan prelazi 1961. godine kao najbolji strelac prvenstva Jugoslavije.
  Janković Mladosti nije bio dovoljno dobar, a pritom je i Partizan bio na većem nivou organizovanosti, što je takođe uticalo da pređe u Partizan.

  Sa Partizanom je osvojio prve trofeje u istoriji kluba a svakako su najvrednije 4 titule šampiona Evrope. Postigao je čak 99 golova u te 4 sezone kad je sa Partizanom osvajao kupove šampiona, a ukupno preko 150 golova u ovom takmičenju! Bio je najbolji strelac ne samo Partizana nego i svetskog vaterpola u tom periodu.

  Janković je tokom 60-ih godina bio proglašavan za najboljeg vaterpolistu sveta, kao i najboljeg sportistu Jugoslavije 1963. godine.

  Bio je prvi i do sada jedini vaterpolista koji je na jednoj utakmici na Olimpijskim igrama postigao 10 golova. Sa reprezentacijom je osvojio zlato na OI 1968. godine u Meksiku i srebro na Olimpijskim igrama 1964. godine. Odigrao je 221 meč u kapici Jugoslavije, uz postignutih 259 golova.

  Ostao je upamćen po majstorskim driblinzima, snalaženju u teškim situacijama, pravi vaterpolo plejmejker.Ali takođe, pamte se i njegovi golovi postignuti nogom.

  Od 2004 godine je član vaterpolo kuće slavnih.

  Da bi smo predstavili majstorstvo i vic u igri, koje je posedovao Janković, donosimo priču o njegova tri najpoznatija pogotka u karijeri.

  Mirko Sandić i Zoran Janković

  Atina, meč sa Etnikosom u okviru Kupa šampiona. Janković i Mirko Sandić se nalaze u kontra napadu. Sandić dobacuje loptu Jankoviću koji može potpuno neometan da postigne gol. Janković loptu udara glavom i vraća je Sandiću. Sada Sandić umesto rukom, loptu udara glavom i lobuje začuđenog grčkog golmana. Janković prihvata ovaj lob blizu gol linije i glavom postiže pogodak. Dakle, tri kontakta sa loptom dva velika majstora, sva tri glavom – Janković-Sandić-Janković i gol !!! Atinska publika je bila oduševljena i počela da navija za Partizan.
  Barselona, opet Kup šampiona. Zoran Janković je na ovom meću postigao sedam golova. Sedmi, za anale. Driblingom se oslobodio protivnika, ali u trenutku šuta, Jankovića za ruku hvata Barselonin vaterpolista i vuče pod vodu. Jankoviću lopta ispada ispred, ali on šutira desnom nogom !?!, fudbalskim volejom i pogađa gornji levi ugao gola. Dakle, gol nogom, pod faulom. Malo je reći da su svi na bazenu bili začuđeni. Čak su i sudije aplaudirale.

  Treći gol, pravi kuriozitet. Prvenstvena utakmica, Jadran – Partizan u Splitu. Poslednji minut utakmice, Partizan vodi 6-5 i može da čuva loptu do kraja. Ipak, Janković se podiže iz vode, kao da će da šutira sa osam metara. Tadašnji trener igrač – Boris Čukvas, koji se nalazi na poziciji sidraša, oštro govori Jankoviću da ne šutira, ali Janković ne sluša. Lopta ide ka golu, Čukvas se u besu zbog ovog šuta hvata za glavu. Lopta pogađa Borisa Čukvasa u ruku i odbija se u gol! 7-5 za Partizan.

  Zoran Janković je jedan od najvećih igrača u istoriji VK Partizan i uopšte, jedan od najboljih vaterpolista sveta, svih vremena.

  Izvor: http://volimpartizan.rs/predstavljamo-triling-vaterpolo-asova-zoran-jankovic-1421/

  Back To Top