skip to Main Content
011 26 68 143 office@waterpolopartizan.rs

Dejan Dabović: Srebro osvojeno srcem

partizan-srebro2016Veteranska sekcija Partizana je nastavila da niže uspehe. Pre desetak dana, na Osmom prvenstvu veterana u Rijeci crno-beli su u kategoriji 35 godina i stariji osvojili srebro.

Ekipu Partizana je sa klupe vodio Dejan Dabović, član zlatne olimpijske reprezentacije Jugoslavije iz Meksika 1968. Posle 14 godina Dabović se vratio trenerskom poslu na poziv direktora Partizana Mirka Bradajića, jednog od najaktivnijih u veteranskoj sekciji i pomoćnog trenera vicešampiona Evrope. Pred Dabovićev dolazak mesto trenera bilo je upražnjeno.

– Nismo imali mnogo vremena za pripreme, svega dvadesetak dana. Prihvatio sam i tokom kratkog perioda uspeo koliko je bilo moguće da fizički i taktički pripremim ekipu – kaže Dabović.

Crno-beli su u Rijeci u prvom kolu izgubili od Jadrana iz Herceg Novog (6:8), pa remizirali sa mađarskim Buls Bladom iz Egera (4:4), zatim nizali pobede nad italijanskim Euro sportingom iz Rima (10:9), španskim Realom (7:6), ukrajinskim Užgorodom (7:1). U finalu Partizan se ponovo sastao sa Buls Bladom i u izjednačenom meču izgubio sa 6:5.

– Nije bilo lako igrati svaki dan, posle kratkh priprema. Takmičili smo se u konkurenciji ekipa u kojoj je skoro svaka imala po bar dvojicu vaterpolista koji su igrali u nacionalnim prvenstvima svojih zemalja. Za tim iz Egera, na primer,  igraju i dvojica bivših reprezentativaca Mađarske. S druge strane niko od Partizanovih veterana nije prošao kroz Prvu ligu Jugoslavije ili Srbije. Nisam se nadao da ćemo tako dobro igrati, sve u svemu vrlo sam zadovoljan prikazanim. Slaba strana bila nam je samo igrač više, da smo u toj realizaciji bili bolji, postigli bismo više.

Ocenjujući učinak crno-belih u Rijeci Dabović još kaže:

– Kad se sve uzme u obzir: malo vremena za pripreme, iskustvo, konkurencija… Partizan je u Rijeci napravio čudo. Igrači su izdržali težak turnir, pre svega zbog velikog srca.

partizan-proslava-srebra-2016

Veterani Partizana su trofej proslavili u restoranu Stara trešnja, a među gostima bio je i selektor Srbije Dejan Savić

Partizan je igrao u konkurenciji 35 godina i stariji, ali u ekipi je bilo mnogo „mladića“ starijih od 40 godina i onih koji su bili blizu 50.

– Generacijska razlika nije problem, vidi se da su igrači dugo zajedno, atmosfera u ekipi je odlična.

Sumirajući utiske sa Evropskog prvenstva, jednog od takmičenja u organizaciji Evropske federacije sportova u vodi (LEN) Dabović kaže:

– Veteransko prvenstvo je  velika manifestacija. Osećao sam se kao na Olimpijskim igrama. U različitim uzrasnim kategorijama takmičilo se blizu 60 ekipa. Tokom celog dana igralo se na nekoliko bazena. Bilo je i dosta publike.

Dabović, jedan od najuspešnijih naših vaterpolista je trenersku karijeru počeo  Primorju, u kome je bio i igrač i trener, a u tom periodu Riječani su lepe uspehe postizali i na evropskoj sceni. Potom je dugo radio u Italiji,  a pre 14 godina, posle jedne sezone u Jadranu iz Herceg Novog povukao se u penziju. Rad sa veteranima Partizana je novi početak.

– Uskoro ću imati sastanak sa igračima. Predstaviću im planove. Želim rad kao u takmičarskoj ekipi. Imam ja već i godina, ali ako vaterpolisti prihvate moj sistem  moguće je da nastavimo saradnju – zaključio je Dabović.

SASTAV IZ RIJEKE

Za Partizan su na prvenstvu igrali: Goran Vasiljević (1973. godište), Dejan Studen (1970), Aleksandar Milošević (1971), Marko Marković (1976), Ivan Babić (1980), Ivan Nikolić (1981), Darko Mrdak (1972), Mladen Manojlović (1981),  Branko Janković (1967. godište), Radovan Kalezić (1980), Nebojša Mitrić (1970), Dušan Paunović (1973), Miloš Drobnjak (1971), Marko Đokić (1980), Grujica Medić (1973).

Šef stručnog štaba bio je Dejan Dabović, a njegovi pomoćnici Mirko Bradajić i Todor Petrović.

Back To Top