skip to Main Content
011 26 68 143 office@waterpolopartizan.rs

Bratuša: Incident u Zagrebu za osudu i bez velikih posledica

Napad na mlade vaterpoliste Partizana u Zagrebu, tokom turnira “Mali medo”, izazvao je veliku pažnju javnosti i medija, kao i mnogobrojne kontradiktorne informacije.

Na konferenciji za novinare Zoran Bratuša, koordinator svih mlađih kategorija Partizana i trener crno-bele kadetske ekipe (2001. godište i mlađi) koja je igrala u Zagrebu, objasnio šta se zaista dešavalo.

Bratuša je istakao da je incident za  osudu, ali i da se poslednjih dana pojavilo mnogo dezinformacija o dešavanjima u Zagrebu. Preneo je šta su njemu i u razgovoru u policiji rekli napadnuti dečaci.

– Petorica igrača su u četvrtak, uz moju dozvolu, posle večere izašli u grad do “Mekdonaldsa”. Pri povratku u hotel, koji se poput restorana, nalazi u centru grada, presrela ih je grupa navijača Dinama. Naši vaterpolisti se ni po čemu nisu eksponirali, nisu reagovali. Očigledno je da su ih navijači prepoznali jer je jedan od njih nosio majicu Partizana – kazao je Bratuša, inače docent na Fakultetu za sport i fizičku kulturu, sa titulom doktora, i nastavio:

-Trojica Partizanovih igrača su uspeli da se izvuku, dvojica su ostala. Iz grupe od dvadesetak navijača izašlo je njih nekoliko počeli su da udaraju naše igrače, ali samo je jedan dobio težu povredu od udarca u šaku. Nije bilo udaranja šipkama, bakljama. Tačno je da su navijači palili baklje, ali samo da bi uplašili decu

Na sreću, sve se brzo smirilo.

– Grupi je prišao  krupniji čovek, iz gužve izvukao dvojicu igrača Partizana i ispratio ih do hotela. Ubrzo je došla policija, hitna pomoć, dvojica dečaka su otišli u bolnicu gde je jednom ustanovljen prelom šake i samo on više nije igrao na turniru. Ostali su nastavili takmičenje.

Ekstremni navijači  “Bed blu bojsi” se nisu slučajno zatekli u centru grada.

– To veče Dinamo je igrao utakmicu Lige šampiona, a navijači, koji dugo nisu dolazili na mečeve, su odlučili da prestanu sa bojkotom i odu na stadion. Uoči utakmice su se okupljali po gradu. To, nažalost, nismo znali.

Partizan je, još u saopštenju u subotu, naglasio da će na svaki način zaštititi svoje vaterpoliste.

– Ne opdavdavam napad na naše igrače, ali nažalost to je moglo da nam se desi i negde drugde, ne samo u Zagrebu. Ovo je problem socijalnih, navijačkih grupa, koji imaju sve zemlje u regionu.

Verovatno se ništa ne bi desilo da jedan od dečaka nije nosio majicu sa grbom Partizana.

– Dečacima je još u Beogradu rečeno da u grad ne izlaze sa klupskim obeležjima. Uostalom, treniraju sedam, osam, devet godina, igrali su i ranije na turnirima van zemlje. Dovoljno su zreli da znaju kako da se ponašaju. Verujem da dečak koji je nosio majicu toga nije bio ni svestan, da je iz hotela izašao u onome što je u tom trenutku imao na sebi. Mala nepažnja dovela je do incidenta.

U subotu se u medijima pojavila vest da su tog dana roditelji vaterpolista Partizana, zabrinuti za bezbednost svoje dece, stigli u Zagreb.

– Odavno je bilo planirano da roditelji doputuju u subotu u Zagreb, kako bi navijali za svoju decu poslednjeg dana turnira i dok nisu došli nisu znali za incident. Deca im ništa nisu javila kako ne bi dizala paniku.

TURNIRI NEOPHODNI ZA NAPREDAK BUDUĆIH ASOVA

U Partizanu nisu razmišljali da odustanu od učešća na turniru, a na pitanje da li će crno-beli i naredne godine učestvovati na takmičenju “Mali medo” Bratuša je kazao:

– To zavisi od Uprave. “Mali medo”se igra od 1988, a Partizan je bio pobednik prvog turnira. Ekipe mlađih kategorija Partizana često učestvuju na turnirima u okruženju- u Dubrovniku, Zagrebu, Makarskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj… Često nas zovu, a ovakvi turniri su nam neophodni da bismo videli gde smo u odnosu na konkurenciju iz okruženja. Ovi momci su budućnost srpskog vaterpola i kroz turnire vidimo koliko su napredovali. Nikad do sada nismo doživeli nijedan incident.

U senci incidenta ostalo je uspešno učešće Partizana na turniru.

– Postigli smo četiri pobede, a na kraju u finalu u izjednačenoj utakmici izgubili smo od Vašaša. Sa takmičarske strane možemo da budemo zadovoljni ostvarenim – zaključio je Bratuša.

Back To Top