Srbija ubedljiva na startu Svetske lige

Andrija Prlainović Foto: VSS/Željko Šemić

Reprezentacija Srbije je , prema očekivanju, ubedljivo pobedila Rumuniju  na startu Svetske lige 12:3 (4:1,2:0,4:1,2:1), iako je igrala sa 12 igrača.

Selektor Savić je želeo da Rumunima, u utakmici koja je odigrana u Zrenjaninu, suprotstavi najjači sastav. Od ranije se znalo da neće igrati povređeni Stefan Mitrović kojeg je zamenio Strahinja Rašović, oboleli Dušan Mandić čija je zamena prvotimac Partizana Đorđe Vučinić, i centar Duško Pijetlović koji je juče dobio sina. Umesto njega Savić je pozvao centra crno-belih Đorđa Lazića. Danas je sina dobio i Branislav Mitrović, pa je naknadni poziv dobio i golman i kapiten Partizana Dimitrije Rističević, tako da su u pobedi učestvovala trojica prvotimaca Partizana. U timu je bilo 12 igrača, jer obolelog Milana Aleksića nije bilo vremena da se dovede zamena s obzirom da ga je temperatura oborila neposredno pred utakmicu.

Srpska ekipa je nametnula snažan ritam dok se videlo da će Rumuni sa dugim napadom pokušati da umrtve igru. Plod takvih taktika je bila prednost posle prve četvrtine za našu selekciju 4:1, uz dva gola Viktora Rašovića, Ranđelovića i Prlainovića.

Rumuni su praktično bili skoro bezopasni sa pokušajima šuta u poslednjim sekundama napad i jednu takvu akciju su realizovali preko Minee

Prvi napad u drugoj četvrtini doneo je Srbiji igrača više i lep gol Jakšića. Propustili su zatim Rumuni tri puta brojčanu prednost u bazenu, Nekoliko brzopletih udaraca su naterali Savića da zatraži tajm aut. Golgeterski post prekinuo je Filipović iz peterca posle prekršaja nad Strahinjom Rašovićem.

Splasnuo je ritam početkom tećeg dela. Sigurnog Pijetlovića na golu je zamenio Dimitrije Rističević. Za 7:1 majstorija Nemanje Ubovića a potom se u strelce upisao Ćuk. U tom periodu je udarac dobio Filip Filipovič koji je morao da napusti igru do kraja meča. Igrača više je efektno realizovao Strahinja Rašović.Rumuni su do drugog gola došli posle 17 munuta. U trećoj četvrtini je pala koncentracija sa igračem više u srpskom timu.Od četiri prilike samo jedan gol na poslednji odmor Srbija je otišla sa prednošću od osam golova 10:2, posle trećeg pogotka Viktora Rašovića u samom finišu tog dela.

Gosti su poslednji deo počeli sa dve situacije sa igračem više.Bez realizacije. Na drugoj stani prvenac u reprezentaciji Đorđa Vučinića koji se do kraja utakmice još jednom upisao u strelce.
Djordje Vučinić je bio prezadovoljan:

– Drago mi je da sam igrao sa ovakvim momcima. Imao sam pozitivnu tremu ali verujem da sam ispunio očekivanja. Za mene je bila fizički naporna utakmica ali sam se brzo prilagodio drago mi je da sam doprineo uspehu.

Srbija – Rumunija 12:3 (4:1,2:0,4:1,2:1)

SC Jug. Gledalaca 500. Sudije: Galidno (Španija), Gransjean (Holandija). Igrač više: Srrbija 10 (6), Rumunija 7 (0). Peterci Srbija 1 (1)

SRBIJA: G.Pijetlović, Vučinić 2, V.Rašović 3, Ranđelović 1, Ćuk 1, Lazić, Ubović 1, Jakšić 1, Filipović 1, Prlainović 1, S.Rašović 1, Rističević. Selektor: Savić.

RUMUNIJA: Tic, Radu 1, Negrean, Fulea, Antipa, Priotesa 1, Đorđesku, Ćoveanu 1, Kalin, Oanta, Ginab, Vranceanu, Abrudan. Selektor: Stanojević.