Evropa kup: Srbija prva u grupi u Splitu

Foto:waterpoloserbia.org

Reprezentacija Srbije je osvojila prvo mesto u B kvalifikacionoj grupi Evropa kupa u Splitu i plasirala se na finalni turnir (Fajnal Ejt) takmičenja koje se od ove godine nalazi u kalendaru Evropske federacije vodenih sportova.

Prvog dana Srbija je lako savladala Maltu (17:3). U petak, u jednom od derbija bila je bolja od Grčke (12:10), dok je u nedelju odigrala dva meča. Pre podne je preslišala Holandiju, a u četvrtom kolu naš tim je izgubio od Hrvatske (9:7), dok će u nedelju, u poslednjem kolu biti slobodan.

Srbija je turnir završila sa devet bodova. Grčka i Hrvatska imaju po tri manje, ali im je preostala još po jedna utakmica. Hrvati se sastaju sa Maltom, a Grčka sa Holandijom. U oba meča očekuju se pobede favorita, ali bez obzira na rasplet Srbija ostaje na prvom mestu. Srbija, Hrvatska i Grčka u mini tabeli međusobnih rezultata imaju po tri boda (Grčka je u prvom kolu savladala Hrvatsku), sve tri imaju gol razliku na “nuli”, ali zbog najvećeg broja golova postignutih u duelima sa Grčkom i Hrvatskom naš nacionalni tim ostaje prvi. Gol razlika Srbije u krugu je 19:19, Grčke 16:16, a Hrvatske 13:13. Ukoliko se u poslednjem kolu ne dese čuda, i Grčka i Hrvatska prolaze dalje, jer na finalni turnir idu prve tri ekipe iz grupe.

Naša selekcija u Splitu nije igrala u najjačem sastavu, od standardnih prvotimaca izostali su Prlainović, Aleksić i Stefan Mitrović. Na turniru je našu zemlju predstavljalo 15 vaterpolista, a među njima i centar Partizana Đorđe Lazić, koji je bio najefikasniji u pobedi nad Maltom (četiri gola), igrao je i protiv Holandije i Hrvatske, dok je propustio meč sa Grcima.
Za Srbiju su igrali: G.Pijetlović, B.Mitrović, V.Rašović, Filipović, Mandić, Ćuk, Subotić, S.Rašović, Randjelović, Jakšić, Drašović, D.Pijetlović, Ubović , Stojanović i Lazić.

Evropa kup, kvalifikacije, Grupa B (Split)

Četvrtak: Malta – Srbija 3:17 (0:4, 1:5, 1:5, 1:3), Grčka – Hrvatska 6:4.
Petak: Holandija – Malta 12:8, Srbija – Grčka 12:10 (2:2, 4:0, 2:4,4:4) Hrvatska – Holandija 16:4
Subota: Srbija – Holandija 15:7 (2:2, 4:0, 5:2, 4:3), Grčka – Malta 20:2, Srbija – Hrvatska 7:9 (3:2, 1:3, 1:3, 1:1).
Nedelja: Grčka – Holandija, Hrvatska – Malta.
Plasman: 1. Srbija 9 (4 utakmice), 2. Grčka 6 (3), 3. Hrvatska 6 (3), 4. Holandija 3 (3), 5. Malta 3 (0).